Bake brød og rundstykker selv

Det er mye penger å spare på å bake brød selv! En beregning Dagbladet har gjort, legger til grunn en pris per hjemmebakte brød på 10 kroner (pris i juni 2022).

Dette er en relativt enkel oppskrift. Dersom vi legger til flere ingredienser, kan vi ta utgangspunkt i en pris per brød på 15 kroner. I tillegg kommer strømkostnaden for å steke brødet.

Hvis du kjøper et brød i butikken, og ikke velger de absolutt billigste variantene, koster et brød gjerne 40-50 kroner.

Med mitt priseksempel vil et brød fra butikken være i hvert fall dobbelt så dyrt som det hjemmebakte. Og da har vi ikke snakket om smaken. Hjemmebakt brød er utrolig godt, særlig når det fortsatt er lunkent fra ovnen!

Jeg har funnet en oppskrift på rundstykker fra Det glade kjøkken, som jeg synes er kjempegod.

Foto: Rundstykker/Det glade kjøkken

Dette er ikke en spesielt grov oppskrift, så det går an å bytte ut deler av hvetemelet med en grovere variant. Jeg har brukt denne oppskriften til å bake både brød og rundstykker.

Når jeg baker, baker jeg gjerne mye. Sist jeg brukte denne oppskriften, lagde jeg tre porsjoner og fikk fylt opp fryseren med både brød og rundstykker.

Ca. 20 rundstykker eller 1 brød og noen rundstykker

Ingredienser:

*700 g siktet hvetemel

*200 g fullkorns hvetemel eller sammalt hvete (finmalt)

*100 g lettkokte havregryn

*1 ts salt

*0,5 pakke med tørrgjær

*0,5 ss honning

*6,5 dl melk

*1 egg

*100 g smeltet smør

*Egg til pensling

* Sesamfrø

Slik gjør du:

1. Ha mel, havregryn, salt og tørrgjær i en bolle. Tilsett kald melk, honning og et egg. Elt deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 15 minutter. Du kan også elte for hånd.

2. Smelt smøret, og la det avkjøles litt før du har det i bollen. Elt i ytterligere 5-10 minutter.

3. Dekk til bollen med et lokk eller plastfolie, og la deigen heve i 1-1,5 timer. Deigen bør heve til den har doblet størrelsen.

Dersom du ønsker å langtidsheve deigen går det fint, bare husk å redusere mengden med gjær.

4. Ha deigen over på et melet underlag. Del deigen i biter, og trill ut rundstykker eller brøddeig.

Sett rundstykkene på et bakepapirkledd stekebrett, og legg brødet i en smurt brødform. Jeg synes det er veldig godt å ha sesamfrø eller gresskarkjerner i brødformen, før jeg legger oppi brøddeigen.

La rundstykker og brød etterheve under plast eller et fuktig klede i ca. 45 minutter.

5. Forvarm stekeovnen til 210 grader, vanlig over- og undervarme. Pensle rundstykker/brød med sammenvispede egg, og strø over sesamfrø. Stek rundstykkene nederst i ovnen i ca. 15 minutter. Brød må steke litt lenger.

6. Avkjøl brød og rundstykker. Ta plastfolie over baksten med en gang du tar det ut av ovnen. Da bevares fuktigheten. Plastfolien vil smelte på kanten av stekebrettet, men det er enkelt å dra av når det er avkjølt. Nyt de gjerne med pålegg, eller til suppe eller gryte mens de enda er lunkne. Nam!

Foto: Rundstykker/Det glade kjøkken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *