Hva er effektiv rente?

Rente er ikke bare rente, og det er mange ulike begreper knyttet til rente. Vi har styringsrente, foliorente (som faktisk er det samme som styringsrente), effektiv rente, fastrente, flytende rente, basisrente og nominell rente. Bare for å nevne noen.

I dette innlegget skal jeg konsentrere meg om effektiv rente. Hvorfor det?

Jo, fordi den effektive renten er den samlede kostnaden for et lån. Dersom du skal sammenligne ulike lånetilbud, er det den effektive renten du bør se på.

Foto: Effektiv rente/1Inntekt

Når bankene reklamerer for sine lån, eller gir deg et direkte lånetilbud, er det gjerne den nominelle renten de vektlegger. Den nominelle renten er kun renten på lånet, og inkluderer ikke etableringsgebyr, termingebyr og andre eventuelle gebyrer og kostnader. Derfor er den nominelle renten alltid lavere enn den effektive renten.

En bank kan gi deg et lånetilbud med en (nominell) rente som er en del lavere enn andre banker. Dersom denne banken har høye gebyrer både ved etablering og ved betaling av terminer, er det allikevel ikke sikkert at dette er det mest lønnsomme tilbudet.

Se derfor på den effektive renten. Dette gir deg det totale kostnadsbildet.

Effektiv rente er også veldig aktuelt i forhold til å kjøpe varer på avbetaling/delbetaling.

Som et eksempel har jeg funnet en støvsuger fra Power (Power er helt tilfeldig valgt. Det kunne like gjerne ha vært en annen elektronikkbutikk). Prisen i nettbutikken er 2949 kroner.

Power gir deg muligheten for å kjøpe nå og betale senere. Her er det mulig å velge hvilket månedlig beløp du ønsker.

Dersom du ønsker å nedbetale støvsugeren så fort som mulig, er nedbetalingstiden 6 måneder, og det månedlige beløpet 599 kroner. Effektiv rente på dette lånet er hele 55,62%!!!

Dersom du ikke har mulighet for å betale så mye i måneden, er minstebeløpet per måned 199 kroner. Nedbetalingstiden blir 23 måneder. Når nedbetalingstiden oppgis i måneder høres det kanskje ikke så lenge ut, men det er nesten 2 år.

Den effektive renten i dette tilfellet er 59,58%. Omtrent 60 prosent. 60!

Dersom du bruker 2 år på å nedbetale støvsugeren, vil den totale kostnaden være 4538 kroner. Dette er hele 1589 kroner mer enn den opprinnelige prisen.

Så er det jo ofte det som er problemet når man har 1inntekt å leve av – det er ikke så mye tilgjengelige midler. Derfor er det mange ganger nødvendig å kjøpe varer på delbetaling, selv om den totale kostnaden er høyere. Det er dyrt å være fattig!

Den effektive renten er den direkte kostnaden du har knyttet til et lån. Husk at du får rentefradrag for lån knyttet til kjøp av støvsuger også. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om rentefradrag. Sjekk skattemeldingen, og kontroller at lånet er oppført her.

Foto: Hva er effektiv rente/1inntekt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *